17 Kasım 2013 Pazar

Bu yemeği ramazanda yapmıştık.. Et çok fazla sevmediğim halde bu yemeği beğenmiştim.. Hem görüntüsü şık hem kolay hem de lezzetli...

Bahar Köfte

Köfte İçin:
yarım kilo kıyma
1 tane soğan
köfte baharatı
bayat ekmek
domates rendesi
sarımsak
karabiber
kimyon
tuz

Süslemek için :
Patlıcan
Domates
Kırmızı biber
Patates
Yeşil Biber

Yapılışı:
Kıymayı geniş bir kabın içine koyun.. içine soğan ve domatesi rendeleyin.. bayat ekmek sarımsak kimyon karabiber köfte baharatı ve tuzu da ekleyip iyice yoğurun..
Köfte bir kenarda dinlenirken diğer malzemeleri hazırlayın.. patlıcanı alacalı soyup çok kalın olmayacak şekilde yuvarlak doğrayın.. Aynı şekilde patatesi ve domatesi de doğrayın.. Kırmızı biberleri de halka şeklin de doğradıktan sonra köftelere şekil verin.. Normalde bu gibi tariflerde köfte direkt tepsiye koyulur ama bence tavada çok az kızarttıktan sonra tepsiye dizmek daha güzel oluyor (özellikle benim gibi çiğ et sevmeyenler için) Eveeetttt şimdi geldik en zevkli yerine :)
Şimdi sırayla tepsiye dizin.. Önce köfte sonra domates sonra patlıcan sonra patates sonra kırmızı biber... bu sırayı bozmadan tepsiyi doldurun.. En üste yeşil biberleri dizin..Bir tavada yağ salça ve rendelenmiş domatesi , domatesler eriyene kadar kavurun.. hazırladığınız sosu tepsinin üzerinde gezdirin.. Birazcık da sıcak su ekledikten sonra  fırına verebilirsiniz... Afiyetler olsun :)
Elmalı kurabiyeyi çok seviyorum.. Ama bu ve benzeri unlu gıdaları özel günler dışında yapmıyorum.. Hem sağlıklı olmak hem de fit kalmak için maalesef bu lezzetli şeylerden uzak durmakta fayda var.. Ama olur da ihtiyacınız olursa işte size elmalı kurabiye tarifi :)
 
Elmalı Kurabiye

 Malzemeler:
1 paket (250gr) margarin/tereyağı, oda sıcaklığında
1 çay bardağı sıvıyağ
 1 çay bardağı yoğurt
8-9 yemek kaşığı şeker...
1 tatlı kaşığı karbonat
aldığı kadar un
3-4 damla limon suyu

 iç malzemeleri :
3-4 elma, rendelenmiş
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
dilediğiniz kadar fındık içi, irice dövülmüş
Yapılışı:
Önce kurabiyenin içini hazırlayın çünkü soğuması gerekiyor..4elma ve 2,5 yemek kaşığı şekerle yaptım ben.. Cevizin daha çok yakıştığını düşünerek ceviz koydum.. cevizi kıracak bir şeyiniz yoksa poşete koyup taş veya kesme tahtasıyla kırabilirsiniz..rondo cevizi çok eziyor böyle yaparsanız ceviz daha iri olur böylelikle daha lezzetli bir iç hazırlamış olursunuz...
elma rendesini ve şekeri biraz pişirdikten sonra ocağı kapatın ve sonrasında tarçın ve cevizi ekleyin..
Hamuru için önce karbonatı koyun ve üzerine limon sıkıp karbonatı kabartın.. sonra diğer malzemeleri ekleyip kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edinceye kadar yoğurun.. hamuru açıp kare kare kesin.. kestiğiniz küçük karelerin içine hazırladığınız soğuttuğunuz içi koyun.. karenin iki ucunu çapraz birleştirin..170 derece önceden ısıtılmış fırında pişirin..Kızarmadan beyazken piştiğinden emin olduğunuzda fırından alın.. Sıcakken üzerine pudra şekeri serpin.. afiyet olsun...
Benim vazgeçilmezim aşure.. Bir aşure ayı daha geldi çattı ama hala aşure yiyemedim.. Biraz zahmetli bir iş.. Bir gün deneyip mutlaka bloğumda paylaşacağım.. Şimdilik annemin aşure tarifini paylaşıyorum.. Çok beğeneceksiniz :))
 
AŞURE

 Malzemeler:
1kg Yarma
500 gr nohut
500 gr fasulye
İncir...
Üzüm
Kayısı
Nar
Ceviz
Tarçın
Fındık

Öncelikle yarmayı bir gece önceden tuzlu su ile ıslayın ..Ertesi gün yarmayı iyice yıkayıp haşlayın.. Nohut ve fasulyeyi ayrı haşlayın.. Haşlanmış yarmanın içine nohut ve fasulyeyi katın.. Sonra İnciri, üzümü kayısıyı haşlayın onları da yarmanın içine katın.. Bir taşım kaynatın.. Tatlandırması için ocaktan almadan  şekeri ekleyin.. Servis yaparken ceviz nar ve tarçın kullanın.. Aşuremiz hazır.. Şimdi bana yollayabilirsiniz :))
Afiyet olsun..

İşte benim meşhur tatlım :)
İlk defa üniversitede yapmıştım ve arkadaşlarım çok beğenmişti.. Çok tutuldu bu tatlı.. Bakalım siz nasıl bulacaksınız ?

Yalancı Tavuk Gögsü:

Malzemeler:
150 gr. margarin
 1 su bardağı un
 1 kaşık nişasta
 1,5 su bardağı şeker
1 paket vanilin,
1 litre süt.
Damla sakızı
2 Paket ikram bisküvi
Tarçın

Yapılışı:
Orta boy tencerede yağı eritin. Un ve nişastayı yağa ekleyip biraz kavurun. Sonra kalan malzemeleri (vanilya ve damla sakızı hariç) de ekleyip yoğun bir kıvama gelinceye kadar karıştırarak pişirin..   Ateşten alıp mikser ile birkaç dakika karıştırın..Sonra vanilya ve damla sakızını da ekleyip bir kez daha karıştırın.. Bir kısmını borcama boşaltın(püf nota; borcama yaymadan önce borcamın tabanını ıslatmanız servisi kolaylaştırır.. aksi takdirde tatlı borcama yapışıyor ve çirkin bir görüntü oluyor.. boşalttığınız tatlı üzerine muz çilek vs vs vs:) mevsim meyveleri ekleyebilirsiniz.. ben kış aylarında iki paket ikram bisküvi koyuyorum..bisküvileri dizdikten sonra  kalan tavuk göğsünü bisküvilerin üzerine dökün..Dolapta bir kaç saat beklettikten sonra  üzerine -benim yaptığım gibi- çiçekler yapabilirsiniz.. Bu çiçekler için önce kağıttan kalıplar hazırlıyorsunuz..(kağıt üzerine çiçek resmi çizdim sonra onu kestim..)kestiğim kalıbı tatlının üzerine koydum boşta kalan yerlere tarçın serpiştirdim..veee bu görüntüyü elde ettim:) afiyet olsun....

 

 

Abim Şinitzel

Aile toplantılarının yeri başkadır..hele abiniz benim abim gibi müthiş yemekler yapıyorsa tadı bambaşkadır..Ailede en beceriksiz ben oluyorum sanırım ama onların harika tariflerini sizlerle paylaşacağım..Babamın müthiş menemenini annemin karnıyarık tarifini ve abimin harika yemeklerini :) evet şimdi "abim şinitzel" tarifi huzurlarınızda...

Malzemeler:
Pilav için;
Pirinç,su ve tuz..
Tavuk Gögsü
Galeta unu
Kekik,pulbiber,karabbiber,tuz 


 Yapılışı:
  Öncelikle Pilavı pişirin.. Ben pilav pişirirken pirinci sıcak suda bekletmiyorum.. Pirinci ayıklayıp yıkayıp bir kenarda bekletin.. Sonrasında pilav tavasına biraz margarin(veya tereyağı) ve biraz sıvıyağ ekleyip yağın kızmasını bekleyin.. Sonrasında isteğe göre arpa şehriye ekleyebilirsiniz ya da direkt pirinçleri koyabilirsiniz.. Arpa şehriye ekleyecekseniz biraz şehriyelerin kavrulmasını bekleyip ondan sonra pirinçleri ekleyin..Bir rivayete göre pilavın lapa olmaması için pirinçleri iyice kavurmak gerektiği söyleniyor.. Pirinçler tane tane  olduktan sonra tuz ekleyip biraz daha karıştırın ve kaynamış suyu ekleyip pişmeye bırakın.. Piştikten sonra pilavınızı dinlenmeye alıp tavukları pişirmeye başlayın..
Tavukları Galeta unu , kekik, tuz, karabiber ve pulbiberi karıştırarak hazırladığınız harca bulayın.. Sonrasında tavaya sıvıyağ koyup kızdırın.. Buradaki püf nokta : kızarttıktan sonra tavadaki yağı süzüp başka bir kaba alın tavada kalan galeta unlarını da havlu peçeteyle silip süzdüğünüz temiz yağı yeniden tavaya koyun.. Böylece hem daha lezzetli hem daha sağlıklı bir şinitzelimiz oluyor :) Sonra kalan tavukları da kızartın..

Servis:
Yemeklerde en çok önem verdiğim nokta görüntüsüdür.. Göze hitap etmeyen bir sunum yemeğin lezzetini azaltır bence..
istediğiniz boyuttaki bir kaseye pilavı koyup iyice bastırdıktan sonra tabağa ters çevirin.. Yanına tavukları, patates kızartması, dilimlenmiş domates, sogan ve maydanozu ekleyin.. Görünce yemeğe kıyamayacaksınız ..
Afiyet olsun ::)))

İşte bayram kurabiyelerimiz
 

Çikolatalı Kurabiye
Malzemeler:
125 gr tereyag veya margarin
1 su bardağı toz şeker
1 kahve fincanı süt...
1 yumurta
yarım paket kabartma tozu
Alabildiği kadar un
100 gr bitter çikolata

Yapılışı
Margarin ve şekeri iyice karıştırın sonrasında yumurta ve sütü ekleyin unu azar azar ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin..Hamuru yarım santim kalınlığında açın..Kalıplarla şekil verdiğiniz kurabiyeleri 180 derece fırında 10 dk pişirin..(Kurabiyeler beyaz kalacak kızarmayacak)Kurabiyeler pişerken çikolatayı benmari usulü eritin..(cam bir ksaeye sıcak su koyun..içine daha küsük bir kaseyle çikolataları koyun ve eritin) Pişirip soğuttuğunuz kurabiyeleri çikolataya batırıp buzdolabına koyun..çikolatalar donunca alabilirsiniz..Afiyet olsun :))




Elmalı Kek
 

Malzemeler:
3 Yumurta
1 su bardağı şeker...
1 çay bardağı su
1 çay bardağı sıvı yağ
2.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 portakal kabuğu rendesi
1 adet elma
1 çay bardağı kuru üzüm
1 tutam tarçın
Ceviz

Yapılışı :
Yumurta ve şekeri 5 dakika çırpın Üzerine su ve sıvıyağ ekleyerek karıştırın..Un kabartma tozu ve vanilyayı da koyarak iyice karıştırın..

Portakal kabuğu rendesi ,küçük küp küp  doğranmış elmalar, tarçın,ceviz ve kuru üzümü de ilave ederek çok karıştırmadan yağlanmış kalıba boşaltın ..Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirin..Afiyet olsun :))


 
ISLAK KURABİYE

 Malzemeler:
 125 gr. margarin (oda sıcaklığında)
 1 çay bardağı sıvıyağ
 1 çay bardağı toz şeker
 1 adet yumurta...
 25 gr. kakao
 1 paket vanilya
 1 paket kabartma tozu
 3,5 su bardağı un

Şerbeti için; 3 çay bardağı su
 3 çay bardağı toz şeker
Yapılışı;
İlk önce şerbet malzemelerini küçük bir tencereye alın. Kısık ateşte karıştırak şekerin erimesini bekleyin. Kaynamaya başlayınca 6-7 dakika kaynatın. İyice soğutun. Eritip soğuttuğunuz margarini, sıvıyağı, toz şeker ve yumurtayı alıp karıştırın. Kakao, vanilya ve kabartma tozunu ekleyin. Unu yavaş yavaş ekleyip hamuru yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp, yuvarlayın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. (ben tepsiyi margarin ile yağlıyorum) 175 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Kurabiyeler sıcakken soğuk şerbetin içine atıp çıkarın ..Üzerine hindistan cevizi veya antep fıstığı ekleyin(antep fıstığı daha şık oluyor..dilerseniz yarısına antep fıstığı yarısına da hindistan cevizi ekleyebilirsiniz) Servis yapmadan önce 1 gece beklemesi tavsiye ediliyor ama ben şimdiye kadar yapıp hemen ikram ettim böylesini daha çok beğendiler..Karar sizin..Kolay gelsin afiyet olsun..
Pazar kahvaltıları için harika bir tarif..

Ekmek Pizza
Malzemeler:
Bayat ekmek (taze de olabilir ama bayat tercihimiz)
1 yumurta
Domates
Biber ...
Çökelek
Pul biber

Yapılışı: Çökeleğin içine  domates ve  biberi ince ince doğrayın.  yumurtayı da koyup iyice karıştırın.Oluşturduğunuz harcı ince ince dilimlediğiniz ekmeklerin üzerine koyun..(ekmeğe margarin sürer gibi) üstüne pulbiber serpip fırına verin.. fırından çıkardıktan sonra kırmızı biber ve maydanozla süsleyerek servis yapın
Afiyet Olsun....

Haşhaşlı İrmik Tatlısı

Kek malzemeleri:
3 yumurta
 1 subardağı süt
 1 su bardağı un
1 su bardağı irmik
1 su bardağı siyah haşhaş
1 su bardağı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Şerbeti için:
2 su bardağı su
1 su bardağı şeker
1 dilim limon
 
Kreması için :
1 paket Krem şanti
1 su bardağı süt
 
üzeri için:
meyveli sos (ahududulu ve çilekli)
 
Yapılışı : Malzemelerin çok olması sizi yanıltmasın oldukça basit bir tatlı..Öncelikle şerbeti hazırlayıp soğutun..Sonra her kekte olduğu gibi, şeker ve yumurtaları köpürünceye kadar çırpın ..üzerine diğer malzemeleri ekleyin. en son  ktozu vanilya ve unu da  ekleyip fırına koyun ..piştikten sonra kek sıcakken soğuk şerbeti üzerine dökün..Son olarak süt ve krem şantiyi karıştırıp kekin üzerine yayın.. (eğer acil değilse krem şantiyi hazırladıktan sonra dolapta biraz bekletin) Krem şantinin üzerine meyve sosunu kare oluşturacak şekilde dökün...Ben karelerin içine kivi koydum isterseniz siz farklı meveleri de deneyebilirsiniz....karelerin her köşesine Hindistan cevizi dökün ve buzdolabına koyun...Bir kaç saat dolapta bekletin ve servis edin..Afiyet olsun :)